søndag den 4. august 2013

En tanke og en opfordring

Med al den snak i medierne for tiden omkring den anorektiske trend på Instagram, hvor man hepper på hinanden og hjælper hinanden dybere ned i en anorektisk tankegang.. ja, så kom jeg i tanke om noget.

Jeg har i mange år ønsket at smide overvægten. Og det klogeste i mine øjne har været at indblande lægen. For nogle år siden - i mit gamle lægehus - sad jeg overfor en læge, som rådede mig med følgende argument: "jeg har selv haft anoreksi, og det hjalp mig med at tabe mig dengang." Et af rådene var, at jeg skulle træne før morgenmaden.

Nu er jeg et rimelig fornuftigt menneske, så jeg kunne jo godt se, at det var ret usmart af hende, at råde mig på den måde. Men på trods af,  man er et fornuftigt menneske, er emnet også et belastet og følsomt emne. Ønsket om at tabe sig er så stort. Det var fristende at modtage flere råd fra den tidligere anorektiske læge. Fornuften vandt.

Men da jeg sidder ved min første endokrinolog sidste år, rådede hun mig med følgende ord: "hvis du ønsker at tabe dig, skal du aldrig mere være mæt. Du må næsten intet spise." - dejligt, jeg havde min mand med - han blev rasende, da han hørte det. Jeg var nervøs. Hvad nu hvis jeg endte med en spiseforstyrrelse? Ja, overvægten ville da forsvinde... men det ville jo være på forkerte forudsætninger og endnu værre: dybt usundt.

Jeg har ikke ovennævnte læge eller endokrinolog mere, dog ikke af de årsager. Men jeg vil med dette indlæg blot fortælle et par historier fra min kamp. Men ligeledes vil jeg opfordre til, at man ikke skal gøre hvad som helst for at smide sin overvægt. Med lavt stofskifte er det bare en kamp. Og det er kampen, du skal acceptere. Hvis ikke du accepterer, det vil være en sværere kamp at smide kilo end det er for et "normalt" menneske, så vil du føle kampen som uovervindelig - og det er den ikke. Men man skal ikke gøre "hvad som helst" eller sulte sig for at smide vægten.

Det kan heller ikke være sundt for stofskiftet at man næsten intet spiser.

Jeg er kommet til et sted i mit liv, hvor jeg ligenu taber mig.. når jeg vil. Med det mener jeg, at jeg lever lowcarb, og holder øje med mikronutrienterne. Og efter jeg er begyndt på Thyreoid har det gjort, at jeg bedre smider vægten. De sidste ca 6 dage har jeg smidt 1 kg. Det kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst har gjort!!

Så stol på jer selv, og lad være med at gøre hvad som helst for at få "et bedre liv".

Til sidst vil jeg opfordre til at købe BT mandag og tirsdag, hvor der endnu engang kommer fokus på lavt stofskifte takket være Helle Sydendal og hendes fantastiske bog Få Livet Tilbage. Jeg deltager selv i artikel-serien med en artikel om stofskifte og træning. 

2 kommentarer:

  1. Fantastisk! Jeg hadde det som deg, jeg var veldig syk og konstant trett, samme symptomer som du beskriver. Jeg begynte med ERFA Thyreoid for 2 år siden, det reddet livet mitt. Jeg ble bedre med en gang. Det første jeg merket var at jeg fikk varmen tilbake i kroppen. Og energi! Tidligere kunne jeg nesten ikke bevege meg uten å få hjertebank, bli svimmel og svett, nå kan jeg gå lange turer, jeg er så glad over å ha byttet medisin. Alt er ikke perfect, men alt er bedre. Lykke til videre :)

    SvarSlet
  2. Jeg har det også som at mit liv er reddet - men jeg har jo kun fået medicinen i 2 mdr., så der kommer jo til at ske meget mere endnu. Jeg har det dog fantastisk allerede, og det er jo skønt. :-D Varmen har jeg også tilbage. Min mand drillede mig altid med, at jeg havde fået rigor mortis fra det øjeblik han rejste sig fra sofaen til jeg kom med ind i sengen. Energien er også blevet bedre her!. Helt eniig! Alt er ikke perfekt - men det er bedre, og det er måske bare vejen til dét, der er perfekt for os. :-) Held og lykke til dig også. :-)

    SvarSlet